
 
 

S T A T U T O R Y  R U L E S  O F  N O R T H E R N  I R E L A N D  

2004 No. 445 

HEALTH AND PERSONAL SOCIAL SERVICES 
 

The General Medical Services (Transitional Measure 
Relating to Non-Clinical Partners) 

Order (Northern Ireland) 2004 
 

 Made       18 October 2004 
 
 Coming into operation     15 November 2004 
 
 
The Department of Health, Social Services and Public Safety, in exercise of the powers conferred 
on it by Article 11 of the Primary Medical Services (Northern Ireland) Order 2004(a), and all other 
powers enabling it in that behalf, hereby makes the following Order: 
 
Citation and commencement 
 
 1. This Order may be cited as the General Medical Services (Transitional Measure Relating 
to Non-Clinical Partners) Order (Northern Ireland) 2004 and shall come into operation on 15 
November 2004. 
 
Interpretation 
 
 2. In this Order – 
 
“Board” means a Health and Social Services Board; 
 
“default contract” means a contract under Article 13 of the General Medical Services Transitional 
and Consequential Provisions (No. 1) (Northern Ireland) Order 2004(b); 
 
“general medical services contract” has the meaning given by Article 57 of the 1972 Order(c); 
 
“health care professional” means a person who is a member of a profession regulated by a body 
mentioned in section 25(3) of the National Health Service Reform and Health Care Professions Act 
2002(d); 
 
“HSS employee” has the meaning given by Article 15C of the 1972 Order(e); 
 
“non-clinical partner” means a partner in a partnership who is neither a registered medical 
practitioner nor a health care professional; 
 
“registered medical practitioner” means a fully registered person within the meaning of the Medical 
Act(f) who holds a licence to practise under that Act; 
 
“relevant non-clinical partner” shall be construed in accordance with Article 3; and 

                                                 
(a) S.I. 2004/311 (N.I. 2) 
(b) S.R. 2004 No. 141 
(c) Article 57 was inserted by S.I. 2004/311 (N.I. 2), Article 4 
(d) 2002 c.17 
(e) Article 15C was inserted by S.I. 1997/1177 (N.I. 7), Article 21 and amended by S.I. 2004/311 (N.I. 2), Article 6 
(f) 1983 c. 54 

 



 
 
“sole practitioner” means a registered medical practitioner who prior to 1st April 2004 provided 
general medical services under Article 56 of the 1972 Order(a). 
 
Relevant non-clinical partners 
 

3. Where –  
 

(a) a Board enters or has entered into a general medical services contract with a registered 
medical practitioner as one of two or more individuals practising in a partnership; 

 
(b) on 31st March 2004, that registered medical practitioner was carrying on a business, in 

the course of which he provided services under Article 56 of the 1972 Order – 
 

(i) in partnership with an individual who was, or with two or more 
individuals one of whom was, a non-clinical partner, 

 
(ii) in partnership with one or more other registered medical practitioners or 

other individuals, and that partnership employed a person who is or will 
become a non-clinical partner in the partnership that enters or has entered 
into that general medical services contract, or 

 
(iii) as a sole practitioner, and he employed a person who is or will become a 

non-clinical partner in the partnership that enters or has entered into that 
general medical services contract; and 

 
(c) on the date on which the Board enters or entered into that general medical services 

contract –  
 

(i) the non-clinical partner mentioned in paragraph (b)(i), or 
 

(ii) the person mentioned in paragraph (b)(ii) or (b)(iii), 
 

is or was a partner in the partnership that enters or has entered into that general 
medical services contract, 
 

that partner in the partnership, as mentioned in paragraph (c), is, for the purposes of Articles 4 and 
5, a “relevant non-clinical partner”. 
 
Relevant non-clinical partners in partnerships entering into general medical services contracts 
following default contracts after this Order comes into operation 
 
 4. A relevant non-clinical partner who is a partner in a partnership that enters into a general 
medical services contract –  
 

(a) after this Order comes into operation; but 
 

(b) which takes effect for payment purposes on 1st April 2004 (which will be the case for 
general medical services contracts which follow default contracts), 

 
is hereby deemed to be an HSS employee for the purposes of Article 57B(2)(b)(i) of the 1972 
Order(b) at the time at which the partnership enters into that general medical services contract and up 
until and including the time (if different) at which the general medical services contract takes effect 
otherwise than for payment purposes. 
 

                                                 
(a) Article 56 was amended by S.I. 1991/194 (NI) and S.I. 1997/1177 (N.I. 7) and from 1 April 2004 is substituted by S.I. 
2004/311 (N.I. 12), Article 3. 
(b) Article 57B was inserted by Article 4 of the Primary Medical Services (Northern Ireland) Order 2004. 

 



 
Relevant non-clinical partners who, before this Order came into operation, were partners in 
partnerships that entered into general medical services contracts which took effect for 
payment purposes on 1st April 2004 
 
 5. – (1) Where –  
 

(a) before this Order came into operation, a relevant non-clinical partner was a partner in a 
partnership that entered into a general medical services contract that took effect for 
payment purposes on 1st April 2004; and 

 
(b) apart from the relevant non-clinical partner, every partner in that partnership was an 

individual falling within Article 57B(2)(a) or (b) of the 1972 Order at the time at 
which the partnership entered into the general medical services contract, 

 
paragraph (2) applies. 
 

(2) In the circumstances set out in paragraph (1), from the date this order comes into 
operation –  

 
(a) the general medical services contract referred to in that paragraph shall be 

treated as if it were a contract entered into by a partnership comprising only 
individuals falling within Article 57B(2)(a) or (b) of the 1972 Order; and 

 
(b) the relevant non-clinical partner referred to in that paragraph shall, if on the 

date this Order comes into operation he is still a partner in a partnership that 
has entered into a general medical services contract, be treated from that date 
as if he were an individual falling within Article 57B(2)(b)(iv) of the 1972 
Order, but he shall cease to be so treated if he does not provide services of a 
kind mentioned in Article 15C(1)(b)(iii) of the 1972 Order for a continuous 
period of six months after that date. 

 
Sealed with the Official Seal of the Department of Health, Social Services and Public Safety on 18 
October 2004. 
 
 

(L.S.)        Dr. J. F. Livingstone 
Senior Officer of the Department of Health, Social Services and Public Safety 

 



 

 

EXPLANATORY NOTE 
 

(This note is not part of the Order) 
 
Health and Social Services Boards have powers to enter into general medical services contracts with 
partnerships, provided the composition of the partnership satisfies the requirements of Article 57B 
of the Health and Personal Social Services (Northern Ireland) Order 1972.  This Order makes 
provision for the circumstances in which certain non-clinical individuals who were working for 
general practitioner practices before 1st April 2004 (the earliest date on which general medical 
services contracts may take effect) but who do not otherwise satisfy the requirements of Article 57B 
may nevertheless be part of partnerships that enter or have entered into general medical services 
contracts. 
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